Bucureşti, 9 martie 2011 – Femeile îşi doresc bărbaţi adevăraţi (aşa cum sunt văzuţi în mod tradiţional), bărbaţii doresc femei blânde dar atractive, şi ambele sexe doresc mult sprijin emoţional de la celălalt. Conceptul că femeile nu ar trebui să aibă loc doar în bucătărie, ci şi în funcţiile de conducere este destul de capabil de a obţine sprijinul majorităţii în zilele noastre, dar subiectul reconcilierii cu rolul de mamă continuă să dea naştere unui grad de ambivalenţă atât în rândul bărbaţilor cât şi al femeilor.
Schimbări majore
Cu ocazia Zilei Internationale a Femeii, GfK Austria – Departamentul de Cercetare Socială şi Organizaţională a investigat în rândul austriecilor înţelegerea actuală a rolurilor celor două sexe.
"În comparaţie cu studiile pe care le-am realizat în deceniile anterioare, putem stabili că atitudinile fundamentale s-au schimbat dramatic. Dar, când vine vorba de a pune lucrurile în practică în viaţa de zi cu zi, atât bărbaţii cât şi femeile continuă să aibă dificultăţi", spune Directorul Departamentului GfK de Cercetare Socială şi Organizaţională, Angelika Kofler. "Cum să se ridice la înălţimea aşteptărilor mari din partea ambelor sexe încă îi nedumereşte atât pe bărbaţi cât şi pe femei, ca să nu mai vorbim de chestiunea referitoare la reconcilierea rolului de mamă cu cariera. În această privinţă, se observă încă multă ambivalenţă”.
Super-femeile îşi doresc Super-bărbaţi şi viceversa
Aproape toţi bărbaţii doresc ca femeile lor să fie, mai presus de toate, sensibile şi să dea dovadă de înţelegere, să fie afectuoase şi loiale – dar şi inteligente (98% în fiecare caz). În plus, aproape la fel de mulţi bărbaţi îşi doresc, de asemenea, ca femeile lor sa fie atractive (95%) şi să fie capabile să gătească bine (93%). Comparativ, este mai puţin important pentru bărbaţi ca femeile să fie de succes (84%), să fie înstărite financiar (72%), independente (86%) şi să meargă la serviciu (80%) - chiar dacă se observă că majoritatea bărbaţilor consideră şi acest lucru ca un aspect de dorit care face parte din a fi femeie azi. Cu alte cuvinte: Barbatii vor Super-femei.
Pe de altă parte, femeile se aşteaptă ca bărbatul să fie angajat (97%), de succes (96%), inteligent (93%), loial (92%) şi independent (89%), şi, în plus, tandru (87%) şi sensibil (81%). La fel de multe femei (81%) ar dori, de asemenea, ca bărbaţii lor să fie înstăriţi financiar. În comparaţie, este mai puţin important deseori pentru femei ca bărbaţii să arate bine (79%) sau să fie capabili să gătească bine (69%). Se pare că femeile caută încă, în primul rând, clasicul bărbat care asigură traiul, cu toate acestea, asociat cu multă inteligenţă emoţională - de exemplu, bărbaţii trebuie să se potrivească profilului tradiţional, numai că, să spunem aşa, "Super-bărbaţii" sunt la mare căutare.
"Se pare că bărbaţii şi-ar dori o zeiţă casnică dulce şi draguţă, care este, în acelaşi timp, femeia independentă şi capabilă a secolului 21, care poate sta pe picioarele ei într-o lume a bărbaţilor. Dar nu vă înşelaţi, este valabil în ambele sensuri. Bărbaţii trebuie şi ei să îndeplinească exigenţele femeii de azi. Prin urmare, ei ar trebui să fie bărbaţi "adevăraţi" şi nu blegi, dar, totuşi, nici infirmi emoţional." – acesta este rezumatul plastic al Angelikăi Kofler, psiholog social. "Puternica nevoie de sprijin emoţional, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei, având în vedere exigenţele reciproce ridicate, reprezintă pur şi simplu însumarea modelelor de rol noi şi vechi, ceea ce nu este deloc surprinzător. Dar, aşa cum confirmă statisticile privind divorţul, a-ţi propune să îndeplineşti aceste cerinţe este încă o provocare destul de mare pentru ambele sexe, nerezolvată încă.
Sunt cei de vârstă mijlocie cei mai moderni?
Reprezintă următoarea generaţie speranţa că lucrurile vor deveni mai uşoare? Din dorinţele pe care respondenţii le-au exprimat, nu iese în evidenţă nicio tendinţă generaţională clară. Grupul de vârstă de 30-49 ani, este cel care, mai presus de toate, crede că o femeie ar trebui să aibă serviciu - respondenţii tineri îşi exprimă acest punct de vedere mai rar. Este, de asemenea, grupul de vârstă mijlocie care spune că o femeie ar trebui să fie independentă, în timp ce cei sub 30 de ani este mai puţin probabil să exprime această opinie. Cu toate acestea, cu cât sunt mai tineri, atât bărbaţii cât şi femeile, consideră mai des că femeile ar trebui să fie înstărite financiar. Se pare că cei de vârstă mijlocie sunt mai conştienţi de cum să ajungă acolo, în timp ce tinerii se concentrează pe un rezultat dorit.
"Asta nu înseamnă neapărat că generaţia mai tânără devine mai conservatoare din nou", spune Angelika Kofler, "Puteţi înţelege la fel de bine acest lucru ca pe un semn că o femeie independentă, cu carieră a devenit ceva normal pentru tineri." Considerând acest lucru din punct de vedere educaţional, o educaţie mai redusă se corelează şi cu o orientare mai tradiţională privind rolurile de gen.
Studiul a fost realizat telefonic pe un eşantion reprezentativ de 500 de bărbaţi şi femei austrieci, în luna martie 2011.
Pana cand vom gasi jumatatea perfecta, sau ne va gasi ea pe noi, ce alegeri sunt mai sigure : singuratatea, sau compromisul ?
Oachi, cred ca frumusetea vremurilor noastre este ca societatea a evoluat si avem libertatea sa visam si sa putem luptam sa ne indeplinim visele.
RăspundețiȘtergereCred ca noi avem high expectations fata de barbati, dar si fata de noi insine. Aceste expectations sunt ireale, dar atunci cind pleci de foarte de sus, parca iti poti permite sa renunti la unele lucruri.
Ani de zile am crezut ca sunt o Super Woman si am facut eforturi enorme. Vroiam sa am o cariera frumoasa si tot ce fac sa fie perfect, vroiam sa fiu o mama perfecta (dar chiar perfecta), o sotie perfecta, o prietena perfecta pt toti prietenii nostri, o ruda perfecta pt cei lasati in Romania, etc. In fiecare rol pe care-l jucam ma simteam vinovata, pt ca fiecare rol jucat insemna ca aveam mai putin timp pt celalalt rol.
In acelasi timp, din fericire-nefericire, aceasta notiune de femeie ideala (sau barbat ideal) este extrem de subiectiva. Am intilnit aici, cupluri, in care femeie este iubita si apreciata de sotul ei, dar are toate ne-calitatile posibile. Nu este nici feminina, nici blinda, nici credincioasa, nici cinstita, nici draguta, este ignoranta si lista nu are sfirsit. Este de fapt un fel de Muma Padurii, dar el o vede ca pe Zina Zinelor.
Acelasi lucru se aplica si la barbati, dar de data asta sotia il vede, sau accepta, ca perfect.
Deci mintea noastra ne joaca mari feste. S-ar putea sa fie bine, de unde atitea femei perfecte si Zine bune, sau atitia barbati Feti Frumosi? :)
Ma intreb daca ne indragostim, si vorbesc despre o mare dragoste, de cel care raspunde unui tabel din mintea noastra, sau ne indragostim in ciuda oricarui tabel de expectations, doar pentru ca exista o atractie extraordinara, o rezonanta comuna, o explozie chimica, sau este o Soarta?
Odille, complicate sunt caile dragostei !
RăspundețiȘtergereNici macar cei care studiaza stiintific nu stiu sa zica daca indragostirea tine doar de chimia hormonilor, feromonilor, sau de soarta, sau se confirma totusi mitul androginului si-atunci fiecare nu facem decat sa ne cautam jumatatea noastra ... sau poate un amalgam din toate acestea ?
Oricum notiunile de frumos/urat sunt cele mai relative pentru cei din afara, dar chiar si comportamentele sunt vazute si acceptate deci diferit .
Poate mai tine totul si de gradul de toleranta ? Sau de disperare ? Sau de obisnuinta ? Stii cum zic unii: rau cu rau, dar mai rau e fara rau ...
Eu insa mai cred si ca iubirea ca termen este supra-uzitata, ca sa zic asa ... Multi habar nu au ce este ea , sau mai rau, nu stiu sa ... si cum sa iubeasca ....
Oricum, ce e nou in rezultatele studiului de mai sus si o zic si ei este nevoia ambelor sexe de sprijin emotional . Asta inseamna ca incepem sa fim constienti de propriile emotii si vom sti sa ni le exprimam ... Poate devenim mai senzitivi ... Poate e un pas mic spre acceptarea celorlalti... poate ma gandesc eu prea departe :) ...
Oachi, asta este si impresia mea ca oamenii recunosc importanta sentimentelor si a emotiilor intr-o relatie.
RăspundețiȘtergereCred ca majoritatea oamenilor isi doresc o mare dragoste, multi nu o cunosc, asa cum bine spui. Insa cei care o intilnesc (si aceasta dragoste este imbratisata de amindoi), traiesc o mare fericire. Chiar atunci cind se despart acea dragoste nu piere.
Am o cunostinta care s-a casatorit dupa 30 de ani. A avut mai multe relatii inainte de casatorie si a fost convinsa ca a iubit, a avut apoi un mariaj care a tinut in jur de 14 -15 ani si a decis sa divorteze.
Abia pe la 54 de ani a cunoscut marea iubire. Au trebuit sa se desparta, insa este fericita acum pt ca a trait ceva ce nu si-a putut imagina ca ar exista. Este fericita ca are aceasta experienta.
Sa stii Odille ca si eu am avut niste momente in care mi-am zis ca gata , chiar daca "my love life is over " :), macar sunt fericita ca am cunoscut iubirea ( si ea pe mine ;) ...
RăspundețiȘtergereDin afara pare cam trist sa incepi sa gandesti asa, dar eu vad si partea buna - bine macar ca imi dau seama de unele lucruri ... plus ca eu inca sunt optimista :)....
Asa ca o inteleg perfect pe doamna !