25 mai 2010

DEOCAMDATA EU

Am sa incerc sa ma abtin (deocamdata ) sa transform acest blog intr-un altar inchinat gandurilor lui Octavian Paler ( desi mi-e tare,tare greu ...) si am sa incerc sa fiu eu. Dar si asta e din ce in ce mai greu. De ce ? Pentru ca suntem ( deci sunt )  influentati fara sa vrem de ce citim ( cei care citesc ....), de ce-auzim-la altii, vedem-la altii, simtim-NU la altii, ci datorita altora :) ...am uitat vreun simt ? sunt obosita, sa punem un etc. ....rezolva singur totul ....Prin urmare e greu sa mai fim noi insine, fara sa incercam sa "copiem" : stiluri, fraze, idei , muzici , pareri ...Dar mai presus de asta, unii totusi simtim si gandim la fel si e inevitabil sa nu ne "intalnim pe-acelasi portativ". Deja imi dau seama ca acum gandesc in clisee ... Cand eram in scoala, tovarasa invatatoare ne dadea ca tema, mai ales in vacante, sa extragem citez " expresiile frumoase" din cartile pe care le citeam. Noi alea constiincioase ( hai, fie si unii baieti ...) subliniam sarguincios expresii, chiar fraze intregi si le treceam intr-un vocabular ... ( mai aveam un caiet  si de rezumate, iar mai tarziu, la gimnaziu, unul de comentarii ! ah, ce aberatie ala de comentarii !) si cu prima ocazie tovarasa ne verifica ... plus ca trebuia sa facem si povestiri in care sa folosim expresiile alea ! Mi-aduc aminte : apa limpede precum clestarul .... zapada s-a asternut precum o mantie alba si stralucitoare ... brrr !
Atunci cum naiba sa nu iti intre in reflex sa te folosesti de ideile altora ???? Cum ti se mai stimuleaza creativitatea ? Gandirea proprie ? Originalitatea ?
Mi-ar place sa scriu sofisticat si patruns si eclectic ... dar din pacate , nevoia de zi cu zi m-a deterrminat sa vreau sa ma fac inteleasa : clar, concis si precis !  Pana-n panzele albe si fara echivoc - decat uneori :)....cand vreau eu :) .....
Asta e. I am what I am ....



9 comentarii:

  1. Ciudat, sd cand am citit postul ăsta îmi găsesc cuvintele mai greu. Ca atunci când cineva îţi atrage atenţia asupra unui tic (verbal, gestual, de orice fel) al tău şi atâta de concentrezi să îl controlezi că dai în invers: şi se îndeseşte, se precipită, se învălmăşeşte că rişti să te pierzi în propriul tic. E o mare artă să te poţi exprima clar şi concis. E o mare artă să te joci şi să faci din orice frază poem. Important e să nu pierdem esenţa, conţinutul, mesajul. Creativitatea cere o libertate interioară pe care ne-o pierdem în suprasstructurarea, ordinea, regulile, planificările. Dacă am putea să aruncăm toate agendele, graficele, plannerele, timesheet-urile în aer. Să păşim desculţ în iarba înrourată, să ameţim pe rând de parfum de salcâmi, tei, soc, trandafiri, sânzâiene, crizanteme şi ce-om mai prinde până la iarnă, când musai trebuie să ne încălţăm şi să punem pledul pe noi.

    Hei, comentariul ăsta se leagă de subiect? Sau am uitat că nu-s la mine acasă şi am lăsat cuvintele să zburde în voie?

    Un sfat întors: Fii totdeauna tu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu te-ngrijora ! Feel free sa zburzi cat vrei ! Pe-aici sau pe pajistile pline de salcami, mimoze,tuberoze ......Sunt o tara libera !

    RăspundețiȘtergere
  3. Necenzurată și dezinhibată voi fi și eu în țara ta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Dimineata Oachi!

    Testez sa vad daca pot sa trimit acest comentariu.

    Cred ca daca Octavian Paler ar fi fost clonat in citeva mii de alti Paler, tot nu ar fi fost de ajuns pentru a schimba lucrurile in Tara Romaneasca de astazi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Oachi, am reusit cu postarea!

    Voi incerca sa comentez putin despre clisee. Cind am ajuns in Canada, cu multi ani in urma, am fost izbita de folosirea cliseelor in viata de zi cu zi. Venita din Romania, nu le intelegeam sensul, mi se pareau atit de artificiale si nefolositoare. Am ajuns sa le pretuiesc, mai ales in vizitele mele in Romania cind sunt izbita de agresivitate si lipsa de politete.
    Voi da un exemplu. Oriunde te duci, la plimbare, in magazine, ti se spune Buna Dimineata. Conversatiile, chiar intr-un cerc restrins sunt neutre, despre vreme, cottage, vacante, barci. Niciodata despre religie, politica si bani pentru a nu deranja.
    Atmosfera este placuta, linistita si nu te simti agresat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Odille,
    Bine ai venit ! Ma bucur sa te vad !
    Despre clisee : da , sunt bune atat timp cat ne asigura un confort asteptat si pretuit si nederanjant de altii... Depinde ce isi doreste fiecare. Sa-i fie viata impetuoasa, navalnica si imprevizibila, sau ... linistita, contemplativa si fara riscuri ?
    E si normal sa fie diferente( multe, nici nu intru in detalii !) intre "noi" si "ei". Totusi, noi facandu-ne veacul pe la sezatori, mai mult sau mai putin moderne :)....din care a ramas doar barfa azi, macar inainte mai iesea o ie, un stergar :) ... Ei - conservandu-si un stil de viata CIVILIZAT, pe principiul eunutederanjez, tunumaderanjezi !
    Se va schimba si la noi ceva (?) ....

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Oachi, ma bucur sa vizitez blogul tau pentru ca ai un blog frumos, care inspira pace. Fotografia cascadei este o idee excelenta.

    In privinta intrebarii tale, daca se va schimba ceva in Romania, cu ani in urma eram asa de optimista. Speranta mea era tineretul.
    Insa, acum, dupa citeva vizite mai lungi in Romania, cred ca se vor schimba lucrurile, dar in viitorul foarte indepartat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Odille, Pace este numele meu ! Al 3-lea :) !
    Cascada respectiva este cel mai frumos loc vazut de mine pana acum !
    Cat despre schimbarea la fata, nici eu nu stiu de unde acest optmism, toate datele de ieri-azi-maine nu sunt favorabile, dar visceral o simt ca va veni o data si-o data ... Am mai spus-o , nu sunt prea optimista in schimb ca o voi prinde,dar macar altii sa se bucure !
    Dar tu incearca sa nu te consumi prea mult, ia lucrurile asa cum sunt si bucura-te de locurile minunate unde esti !

    RăspundețiȘtergere