11 februarie 2011

Cand banii n-aduc deloc fericirea, ba din contra !

A fost rapit, a ramas fara o ureche, a fost dezmostenit si din cauza unei supradoze a ramas paralizat pe viata. 30 de ani a trait intr-un infern care a luat sfarsit duminica. Asa arata povestea cutremuratoare a mostenitorului uneia dintre cele mai bogate familiii din lume.

John Paul Getty al III-lea, unul dintre mostenitorii magnatului John Paul Getty, considerat in urma cu 30 de ani cel mai bogat om din lume, este cel mai puternic exemplu al zicalei "saracii oameni bogati". Destinul familiei Getty a fost presarat cu numeroase drame si conflicte care au distrus-o iremediabil. Cea mai socanta este povestea lui John Paul Getty al III-lea, nepotul lui John Paul Getty, cel care a fondat un adevarat imperiu din afaceri cu petrol. Acesta a trait de 30 de ani intr-un scaun cu rotile, aproape orb, incapabil sa vorbeasca, sa se hraneasca sau sa se miste in orice fel. Suferind si instrainat, Getty a murit duminica 6 februarie, in resedinta sa din Buckinghamshire, la 54 de ani.

Dramele prin care a trecut de-a lungul vietii ar putea fi oricand baza unui scenariu de film de la Hollywood. John Paul Getty al III-lea s-a nascut intr-o familie cu o avere fabuloasa, fiind nepotul magnatului John Paul Getty, care a facut bani din petrol, dar care a fost in permanenta extrem de cumpatat cu cheltuielile. Nu de putine ori a dat dovada de zgarcenie, iar in unele cazuri comportamentul sau a fost pus sub semnul intrebarii, intrucat banii si protejarea lor devenisera mai importante chiar decat viata mebrilor familiei.

Un astfel de exemplu este felul in care Getty senior a reactionat atunci cand nepotul sau a fost rapit. John Paul Getty al III-lea avea doar 16 ani atunci, iar motivul rapirii a fost clar - constienti de faptul ca facea parte dintr-o familie extrem de bogata, cei care l-au sechestrat pe tanar s-au gandit ca au pus mana pe o mina de aur. Initial, au cerut 17 milioane de lire sterline pentru eliberarea mostenitorului, insa batranul Getty nu s-a lasat atins de amenintarile rau-facatorilor si a refuzat sa plateasca aceasta suma.

Cinci luni a stat prizonier la Roma adolescentul, socat de indiferenta familiei si ingrozit de actele de cruzime la care l-au supus rapitorii, despre care se spune ca faceau parte din mafia Italiana. Refuzul familiei de a-i plati rascumpararea i-a infuriat atat de tare pe rapitori incat i-au taiat urechea lui John Paul Getty al III-lea.

Abia atunci familia tanarului s-a sensibilizat si a platit pentru eliberarea lui. Au negociat la sange, asa cum face orice om de afaceri iscusit, si au obtinut o "reducere" de 15 milioane de lire sterline, platind in final doar doua milioane de lire. Nu a fost un act de bunavointa, pentru ca bunicul sau a cerut sa primeasca inapoi fiecare lira pe care a dat-o rapitorilor, iar cum tanarul nu dispunea de doua milioane de lire, "imprumutul" a fost returnat in transe, cu o dobanda anuala de 4%.

Din acel moment, viata lui John Paul Getty al III-lea a intrat intr-o cursa nebuna, in care a facut tot ce a putut pentru a se razbuna pe familia care i-a intors spatele si a iesi din depresia provocata de cele cinci luni de sechestru. Toate acestea l-au distrus si l-au transformat intr-o epava.

La 18 ani s-a casatorit cu o femeie cu sase ani mai in varsta. Impreuna cu aceasta a dus un stil de viata boem, fara un scop precis, in care drogurile, alcoolul si petrecerile salbatice erau la ordinea zilei. Acest gest i-a infuriat pe tatal si bunicul au, care l-au renegat. Abuzurile frecvente si-au spus cuvantul si la doar 25 de ani John Paul Getty al III-lea a avut parte de cea mai mare incercare a vietii sale - in urma unei supradoze de valium, metadona si alcool, a suferit un atac cerebral care l-a lasat paralizat pe viata si aproape orb.

Nici macar atunci familia nu s-a aratat mai ingaduitoare, iar tatal sau a refuzat sa-i plateasca tratamentul, argumentand ca tanarul trebuie sa suporte singur consecintele faptelor sale nesabuite. De altfel, nici John Paul Getty al II-lea nu fost strain de astfel de vicii. Era cunoscut pentru orgiile si petrecerile la care participa alaturi de nume precum Rolling Stones, dar si pentru dependenta sa de droguri si alcool. Apropiatii spun ca a avut chiar perioade in care din meniul sau zilnic nu lipseau o sticla cu rom si un gram de heroina.

Era si la fel de zgacit ca tatal sau, senoirul Getty. La un moment dat, a instalat un telefon cu plata in interiorul casei, astfel incat orice musafir care voia sa vorbeasca la telefon trebuia sa-si plateasca singur convorbirea.

John Paul al II-lea a fost innobilat in 1998, insa in ciuda acestei investiri si a averii sale, a fost urmarit in permanenta de evenimente tragice. Cea de-a doua sotie a sa a murit din cauza unei supradoze de heroina, fiica sa, Aileen, este seropozitiva, iar povestea lui John Paul al III-lea, fiul sau, este cea mai cumplita dintre toate.


 
Sursa: businessmagazin.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu