4 mai 2010

LA PSIHOLOG . EU ?????????

Azi am intalnit o cunostinta, blonda si pana mai ieri intretinuta , care la intrebarea universal politicoasa " ce mai faci ?" (apropos, nu cred ca am sa mai adresez intrebarea asta decat persoanelor care intr-adevar ma intereseaza ce mai fac !) mi-a raspuns umflandu-si pieptul : "Sunt psiholog . La Fundatia ...X"  . Si pentru ca era cat pe ce sa ma sufoc luata pe neasteptate de raspuns, am scapat si " si ce faci acolo ?" Raspunsul nu e pe masura mirarii mele : " am grija de un copil autist "....................Iete na ! Nu mai stiu cum am scurtat conversatia, oricum ma enervasem in asa hal incat n-am mai vrut sa stiu ce face ea concret cu acel copil autist.
Enervarea mea vine in primul rand de la faptul ca duduia blonda e asa-zis psiholog, avand un background nu prea magulitor ...Iar fosnetul celor din jur e " trebuie sa-i dea si ei o ocupatie Georgel" - Georgel fiind sotul putin interlop, saltat putin mai sus pe scara valorica de acea soata in aparente culta si proaspat psiholog- orice asemnare cu personaje reale e pur intamplatoare !
Ooof viata mea !
Din pacate, anii 90 (si cred ca si prezentul de altfel ) au adus cu ei un val de neaveniti in acest domeniu care eu il consider destinat doar celor initiati. Daca as putea stabili eu regulile , sau daca as fi profesor si ar sta in puterea mea sa-i trec sau nu pe studenti, i-as testa pe cei care vor sa devina psihologi astfel : capacitatea de a empatiza cu ceilalti, capacitatea de a comunica, nivelul de autocunoastere si putina cultura generala . Atat.Restul tehnicilor vin pe parcurs, dar daca nu ai fondul necesar, totul devine o parodie...
Din cauza unor impostori, marea majoritate a romanilor considera ca a merge la psiholog este echivalent cu a recunoaste ca ai o problema psihica . Cei care o fac totusi,  au la baza motive ca :
-scoala de soferi - o formalitate pentru toti............
- "am fost cu copilul " - e mai usor sa duci copilul la psiholog, decat sa te duci pe tine / pe voi ... el are o problema, nu familia, sau care afecteaza familia ....
- e de bon ton : " vai draga, sunt asa de stresata in ultimul timp ....si Ioneasca mi-a zis ca stie ea un psiholog foarte tare ......."
-urmeaza o terapie prescrisa de spital, ceea ce inseamna ca au deja niste probleme si nu au ajuns doar din proprie dorinta...
Eu nu prea mai stiu alte situatii ( exceptiile sunt atat de rare ...)
Dar nici psihologii cu-adevarat buni nu sunt nici multi, nici cunoscuti, nici usor accesibili ( spatiu, timp, bani, orientare ...).
Pana una-alta sa ne bazam pe prieteni. Atat cat si cati ii mai avem :) ...

3 comentarii:

  1. Daca are grija de "un copil", poate e angajată ca însoţitor/asistent personal, bona sau mai ştiu eu ce. Dacă Georgel vrea să îi dea o ocupaţie de ce nu îi cumpără un căţel? Sau să îi cumpere o bucată de pământ şi o sapă. Deşi, să lucrezi pământul e o ocupaţie nobilă şi cere să fii capabil să rezonezi cu ritmurile naturii şi să simţi legătura omului cu materia din care toţi suntem făcuţi.

    Acu, întreb şi eu în eter: ce fundatie o fi aia de îţi permite să nu selecteze personal competent? Sau unul dintre finanţatori o fi Georgel... Chiar şi aşa tot e o încălcare a bunului simţ.

    E loc sub soare pentru toată animatele şi inanimatele lumii. Dar uneori nu poţi să te întrebi ce valori mai mobilează spiritul omului atât de modern şi evoluat?

    RăspundețiȘtergere
  2. E tare filmuleţul! Aşa o intervenţiii paradoxalî.... Problema e ca ar putea sa dea peste un clientpacient care să se oferă să îl ajute nu sa îl salveze de la spanzurătoare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Fundatia din pacate ( sau din fericire ) nu e a lui Gigel ... ar fi fost chiar culmea ! Problema e ca sub aura de persoana interesata si dedicata se ascunde de fapt un mare vid ... si uman si intelectual si mai ales profesional ... In fine, nu vreau sa dau mai multe detalii, ca ar fi barfa , dar e incredibil cateodata ce vezi ...
    Filmarea e bestiala ... ;)

    RăspundețiȘtergere