16 iulie 2011

OSHO

În general, oamenii nu caută să-şi eleveze conştiinţa. Dimpotrivă, ei trăiesc prin mintea colectivă a societăţii, prin psihologia maselor, urmând orbeşte mulţimea din jurul lor. Conştiinţa este un fenomen individual - pe care trebuie să-l creezi singur. Societatea nu te poate ajuta; dimpotrivă, ea te va împiedica în toate modurile posibile să devii cât mai conştient. Societatea nu are nevoie de oameni rebeli, ci de roboţi care să respecte status-quo-ul, stabilimentul, biserica, statul. O fiinţă rebelă este periculoasă, deoarece ea nu va accepta nimic care i se impune din exterior, nimic care este în contradicţie cu trăirea ei interioară - şi va crea această revoluţie interioară şi în ceilalţi.
.........................................................................................................................................................
Dacă duci în mână pietre crezând că sunt diamante, eu n-am să-ţi spun să renunţi la acele pietre, ci am să-ţi spun doar: "Fii atent şi mai uită-te o dată!". Dacă vezi singur că nu sunt diamante, mai e nevoie să renunţi la ele? Îţi vor cădea din mână de la sine. De fapt, dacă mai vrei totuşi să le cari, va trebui să faci un efort mare, îţi va trebui o mare voinţă să le mai cari. Însă nu poţi să le mai cari mult. O dată ce ai văzut că sunt inutile, fără rost, nu se poate să nu le arunci. Şi o dată ce ai mâinile goale, cauţi adevăratele comori. Iar adevăratele comori nu se află în viitor. Adevăratele comori se află aici şi acum.
............................................................................................................................................................
Singura funcţie a minţii este de a diviza la nesfârşit. Rolul inimii este de a vedea ceea ce uneşte, lucru de care mintea nu este deloc capabilă. Mintea nu poate să înţeleagă ceea ce se află dincolo de cuvinte; ea poate să înţeleagă numai ceea ce este corect din punct de vedere lingvistic, ceea ce este corect din punct de vedere logic. Ea nu este preocupată de existenţă, de viaţă, de realitate. Mintea este, ea însăşi, o ficţiune. Poţi trăi şi fără minte. Însă nu poţi trăi fără inimă. Şi cu cât existenţa ta este mai profundă, cu atât este şi inima ta mai implicată.

8 comentarii:

  1. Oachi,

    "În general, oamenii nu caută să-şi eleveze conştiinţa.........".

    Din pacate multi dintre oameni au tendinta sa priveasca viata ca pe un carusel. Se suie in acei calusei din lemn si se invirt toata viata intr-un cerc.
    Insa impresia mea este ca tot mai multi oameni incep sa se dea jos din carusel, cu marea dorinta de a cunoaste, de a experimenta.
    Este un mare risc, dar unii iau trenul, altii vaporul, si sunt si citiva care iau avionul. Toate in scopul cunoasterii.
    Sper ca vor fi tot mai multe avioane pline ochi! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Odille, uite ce am mai gasit :
    “Insul mediocru care nu ştie că e mediocru sau
    nu-i pasă de asta e pe jumătate mintuit;
    pactul său cu viaţa nu ameninţă să se rupă;
    el trece prin viaţă liniştit,
    se insoară, se duce la serviciu,
    işi urăşte colegii mai buni şi ii vorbeşte de rău,
    ia cuvintul in intruniri, de preferinţă primul,
    negind azi ceea ce a afirmat ieri,
    fără să tresară, işi linguşeşte superiorii,
    iar cind nu mai depinde de ei ii birfeşte, ii detestă,
    intre timp face copii,
    are chiar o mică aventură,
    pină imbătrineşte şi moare.” Octavian Paler

    :)... ce zici ? mie mi se pare perfect adevarat !

    RăspundețiȘtergere
  3. Cat despre cei setea de cunoastere, si eu zic la fel ca tine, ca sunt din ce in ce mai multi care cauta, cerceteaza, citesc ...
    Intrebarea mea e: ce o sa facem cu noile cunostinte, la ce or sa ne foloseasca ? Pentru ca daca doar citim si nu invatam nimic, nu aplicam in viata si nu crestem ca civilizatie, degeaba aflam informatii ...
    Poate o sa devenim o planeta mai buna ;) intr-o zi !

    RăspundețiȘtergere
  4. Oachi, ma preocupa mult ceea ce spui tu, ca nu aplicam ceea ce invatam. Eu observ ca oamenii care ar avea puterea sa faca acest lucru, cei care controleaza mersul societatii, fac tocmai contrariul.
    Fiecare dintre noi avem un fel de motor care ne impinge sa luam hotariri si sa le ducem la implinire.
    Motorul acestor oameni pare sa fie "Lacomia de bogatie".
    Impresia mea este ca aceasta mare lacomie a ajuns sa le controleze mintile.
    Ai vazut si tu ce s-a intimplat cu Criza financiara declansata in America. Eu nu sunt adeptul "conspiratiilor", "sfirsitului lumii", etc, insa am citit, am urmarit documentare si ceea ce s-a intimplat a fost construit milimetru cu milimetru, ani de zile, pt cistig personal. Politicienii americani erau platiti de mari corporatii pt a introduce legi prin care sa slabeasca controlul finantelor, pt a elimina pirghii de control si bariere.
    Nu-i interesa ca intreaga lumea putea sa falimenteze, nu le pasa ca milioane de canadieni si americani ar fi ramas fara pensii, ei vroiau sa se imbogateasca si mai mult decit sunt.

    Au reusit!

    La fel au exportat aproape toate industriile in China, India, Pachistan, etc. Somajul creste. Oamenii nu mai platesc taxe si state americane sunt pe prag de faliment.
    Nu le pasa!
    Am asistat la o masa rotunda numai cu Chief Executive Officers ai diferitelor companii.
    Erau multumiti ca niste gindaci in pastaie, ca in curind nu vor mai avea nevoie sa desfaca produse pe piata americana, pt ca piata chineza , prin marimea ei, va putea absorbi toata productia pe care ei au mutat-o in China. (Piata americana nu va mai avea aceeasi putere de cumparare din cauza veniturilor din ce in ce mai mici.)

    Rationamentul era bazat pe faptul ca locuitorii Chinei, avind joburi mai bine platite, vor deveni mari consumatori.
    Nu-i interesa ca americanii vor fi someri, ca-si vor pierde casele, ca nu vor avea cu ce trai.
    Ii interesa numai profitul lor.
    Eu sunt uluita. Ce se intimpla este halucinant!

    Nu vad deocamdata, sanse sa devenim o planeta mai buna, poate mai nebuna.

    RăspundețiȘtergere
  5. Odille, m-ai amuzat teribil cu " o planeta mai nebuna", desi nu-i de ras ...
    Totusi, nu cred ca o sa ajungem chiar pana acolo, sigur conflictele or sa mai creasca, dar incet-incet lumea se schimba... Uita-te numai cate semnale sunt ca UE s-ar putea sa dispara ... America nu mai e centrul Universului ... lumea totusi evolueaza, se schimba ! Poate sunt prea optimista, dar VREAU sa fiu optimista, ca altfel ....
    China a devenit mai demult o piata atractiva pentru multi, nu doar pentru americani si stau si ma intreb, daca astia intr-o zi se vor suci si ii vor da pe toti afara din tara, ce-or sa faca ? Acum aduc tot ce pot, bine ,dupa regulile impuse de ei, implementeaza la ei toate tehnologiile si lucrurile de marca, copiaza, dupa care ce i-ar opri sa spuna "out!" ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Oachi, si eu sunt o optimista, insa se pare ca oamenii nu invata din trecut.

    Imperii intregi au disparut, asa ca nu ar fi exclus sa dispara SUA si Europa, ca puteri economice.
    Sa speram ca se vor gasi oameni intelepti care sa opreasca caderea pe tobogan.


    Iti doresc o saptamina frumoasa! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc Odille de urare, iti doresc toate cele bune si tie :) !

    RăspundețiȘtergere
  8. Oachi, multumesc si o imbratisare! :)

    RăspundețiȘtergere