16 noiembrie 2011

PUTEREA.INTRE ATRACTIE SI NECESITATE


La inceputuri s-a vorbit doar de puterea fizica. Pe masura ce specia a evoluat, au aparut formele mai subtile ale puterii: puterea asupra altuia ( de exemplu dominatia, controlul ), puterea data de un avantaj material ( esti singurul care detii ceva ), puterea intrinseca (proprie) , sau puterea data de grup.
Azi vorbim si de putere mentala, putere spirituala, putere emotionala… Avem puterea de a influenta alti oameni, sau de a ne schimba fundamental pe noi insine ….
De cele mai multe ori a fost asociata conducatorilor de obste, fiind indispensabila sferei politice si economice. Cine are puterea conduce lumea, dar cine are resursele conduce puterea.Totusi nu despre asta vreau sa vorbesc.
As vrea sa analizam putin puterea din perspectiva atractiei asupra celor din jurul ei.
As zice ca e evident pentru toata lumea ca puterea este un bun (poate cel mai bun )afrodisiac pentru cei din jurul persoanei puternice si cel mai bun parfum cu feromoni pentru cel ce o detine J . Observati doar cum se concentreaza polii de atentie spre o persoana puternica, imediat ce isi face aparitia intr-un spatiu, cat de concentrati sunt interlocutorii sa castige la randul lor atentia acelui om atat de altfel.
Si vorbim aici de orice : geniu cultural, artist cunoscut, om de stiinta, om politic sau doar un om foarte bogat… Nici macar nu trebuie sa fie prezentabili fizic sau bine imbracati, desi daca ar fi, cred ca ar declansa reactii de ~crash-bum-bang~   J !
Puterea mai este asociata cu notorietatea ( cat de departe a ajuns faima ) si influenta (cat de multe poate determina in societate ). Poate de asta unii doresc cu tot dinadinsul sa fie in preajma puterii, sperand ca o parte din beneficiile acesteia se vor rasfrange si asupra lor, ba chiar vor capata si ei putina putere. De fapt puterea nu e transmisibila pur si simplu prin simpla atingere J.Cine vrea putere va trebui sa se antreneze destul de mult….
Dar azi mai vorbim si de puterea pe care o exercita altii asupra noastra.De unde vine de fapt aceasta? Din faptul ca ei ne dicteaza emotii, ni le ne controleaza chiar uneori , deci permitem ca gandurile si actiunile noastre sa fie influentate de gandurile si actiunile altora. Iar asta se intampla nu pentru ca acestia au cu adevarat putere, ci pentru ca noi le-o oferim. In momentul in care regasim puterea interioara de a o pastra pentru noi si nu de a o oferi cadou, putem sa speram ca vom controla raportul de forte dintre noi si cei din jur. Dar … cati din noi constientizeaza ca traiesc de fapt vietile altora ? Cati vor ~libertate~ ?
Dar dependenta si supunerea fata de gandurile si emotiile si actiunile altora sunt intr-un alt capitol J.
Unii s-ar putea intreba ce treaba au ei cu puterea ?! Mama mea de exemplu, nu a fost si nici nu este vreodata interesata de putere, nu vrea decat o viata linistita J. Totusi, banuiesc ca uneori ar vrea sa aiba puterea de a-l opri pe tata sa faca ceva ce ea nu vrea J…. Ar vrea sa aiba o putere financiara (sunt atat de sigura …) care sa-i asigure siguranta materiala toata viata, sa isi ajute nu doar copiii, ci si pe multi altii tare nevoiasi J … Sau mai sunt sigura ca ar vrea, daca ar fi cazul ( cum e cazul la atatia altii din pacate ) sa fie destul de puternica sa depaseasca un necaz, sa infrunte o boala, sau sa aiba taria sa o accepte daca asta e ….
Deci toti avem nevoie sa fim puternici. Cum reusim ?




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu