5 august 2010

SOVATA RELOADED

Sub indemnul mobilizator "Explore the Carpathian Garden", dar fara frunza inteligenta arborata in geamul masinii, am pornit la drum pentru cateva zile sa ma refac cu sprijinul turismului intern. Locatia : Sovata si imprejurimi.
Primele impresii, recunosc, sunt destul de bune. Sovata este cred printre putinele statiuni de munte ale noastre care au reusit sa arate bine, chiar daca abia de anul acesta, pana anul trecut inca fiind in renovare. Sunt cateva hoteluri si vile de 4 stele cochete, cele de 2 si 3 stele au fost renovate, cel putin pe dinafara, iar bazele de tratament sunt foarte , foarte solicitate. Este curat, asfaltat si foarte, foarte aglomerat si un punct in plus : nu mai vezi doar pensionari in statiune, ci si multe familii cu copii mici.
Un alt plus : aleile nu numai din jurul lacului Ursu , ci si din jurul celorlalte lacuri vecine, bine intretinute, luminate si care iti inspira incredere sa te plimbi cat de tarziu in noapte. Deci, se poate.
Un minus maaare, dar care este specific mai multor statiuni, nu doar aici : seara, muzicile si muzichiile care se bat, se incaleca, se lupta sa atraga chipurile cat mai multi clienti decat vecinii... formatii de unul, doi sau trei rapsozi (dupa putere, deh), cu orga si microfonul de rigoare, asezati intr-un sirag pestrit de terase ca de cartier, care canta in cel mai fericit caz la cate un abatut singur la masa, dar evident cu sticla in fata.....
Eternele si minunatele  "Ce seara minunataaa, mai spune-mi iubito o daaaataa.........." , "Drumurile noaaaastre toaaaate .............se vooor intalniiiiiiiiiii   ........" , impletite cu manele, dar si cantece unguresti care nu imi spun insa nimic, rasuna chiar si dincolo de lac ! Desigur, am vazut si terase destul de pline, in care manelele erau la putere, dar am vazut si terase cochete, in care se ascultau muzici vechi, pe niste tonuri normale, sau chiar chill out !  (acestea mult mai putine, evident, dar erau !), care si ele aveau multi clienti....
Oare cand o sa scapam de balcanismul nostru de veacuri si sa realizam, printre altele, ca o muzica, orice muzica ar prefera oamenii, ascultata pe niste tonuri normale, face parte din civilizatie ? Oare cand patronii de restaurante si terase vor invata ca nu boxele asurzitoare le aduc clienti ci doar calitatea serviciilor, care include si un ambient placut ?

8 comentarii:

  1. Oachi, bine ai venit din vacanta! Eu ti-am simtit lipsa, dar ma bucur ca ai avut o vacanta frumoasa. :)
    Vestile pe care le-ai adus, oare sa ne dea speranta ca Romania merge pe o linie ascendenta in privinta turismului? As dori sa fie asa. Uite si un zimbet pt asta! :)

    Dar piste de biciclete au la Sovata , pt ca Omuldelamunte este stresat la maximum in Bucuresti? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Odille, inca mai sunt in vacanta, dar nu pot rezista departe de calculator :) !
    E un inceput, dar mai sunt atatea de facut ... si din pacate nu Ministerul Turismului le (va) face, ci doar interesul investitorilor este primordial in a se schimba fata statiunilor noastre , plus interesul cuiva de pe plan local( ca sa se ocupe si de infrastructura ...).
    Drept sa-ti spun nu stiu daca ceea ce am vazut eu in jurul lacului e o pista pentru biciclete, desi asa arata, dar : 1. parea prea ingusta fata de cum le stiu eu ( poate era de role ?) si 2. n-am vazut nici o bicicleta cu biciclist sau biciclista :)...
    Cu pistele de biciclete stam mai prost in tara , asa ca Omul sa faca slalom in continuare pe aleile din Bucuresti, macar pe alea cunoaste obstacolele... si obstacolele pe el :) ....Plus ca ajunge si mai repede cand il cheama Ilinca la masa :) !

    RăspundețiȘtergere
  3. Oachi, dependenta ta de calculator este si mai placuta pt noi, cei care nu suntem in vacanta, pt ca primim vesti noi si bune de la tine.
    Bucura-te in continuare de asa niste peisaje frumoase!

    In privinta turismului, am vrut sa spun ca am observat in Romania ca proprietarii de hoteluri, sau cei care ofera servicii pt turisti, nu sunt constienti de faptul ca trebuie sa oferi ceva de calitate pt a fi platit. Nu poti numai sa incasezi bani de la turisti si hotelul sa nu fi fost renovat de 50 de ani.
    In privinta pistelor de bicicleta, poate se vor face in Bucuresti, piste virtuale si atunci va fi mult mai usor. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. sau piste de bicicleta suspendate, ca asa este moda la Bucuresti. Totul se suspenda! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ca să vezi! Eu stau cuminţel în dreptunghiul meu( sunt mai mult lung decât lat şi dacă-mi înmulţiţi baza cu înălţimea aflaţi suprafaţa, unde baza este "Capitalul" de Marx, iar înălţimea este variabilă, dat fiind faptul că mulţi îmi spun Înălţimea Voastră)şi voi m-aţi şi pus pe pistă la Sovata. Eu nu mai merg la Sovata pentru că deja ne-am făcut datoria.
    Odille, nu poţi să investeşti rapid bani în mobilier,decoraţiuni, etc. noi când încasezi 15-25 E/noapte/cameră. Din banii puşi deoparte câte puţin în fiecare an, un bun manager reuşeşte să-şi up-gradeze hotelul/pensiunea aşa cum au făcut-o vesticii în zeci de ani(sau credit de la bancă unde nu te jupoaie ca la noi). Un manager cretin, cu un fiu risipitor pe Porsche, papă banii şi te întâmpină cu un zâmbet tâmpit care ar spune" te-am prins la noi, fraiere!"

    RăspundețiȘtergere
  6. Odille, dupa cum am vazut , in curand o sa stam intr-o capsula 3D, eventual si cu casca pusa, cocotati pe bicicleta, in fata unui ecran care ne ruleaza ce imagini vrem noi si o sa pedalam cu ochii in ecranul ala si o sa zicem "wow, ce traseu fain am facut azi !"
    Totul se suspenda, mai putin : taxele de tot felul, datoriile si conducatorii nostri :) -evident, nu cei auto!

    Omule (sau sa iti spunem Inaltimea Noastra ? ), asa niste datorii care le-ati indeplinit si v-au iesit ...mai zic si eu ! Aferim, boier dumneavaoastra !

    RăspundețiȘtergere
  7. Oachi, am vazut un program in care un profesor doctor explica faptul ca noi oamenii suntem programati de mii de ani sa ne miscam. Ca urmare viata pe care o ducem este total nesanatosa. Pina acum totul OK.
    Asa ca a creat niste modele de cum ar trebui sa traim.
    Nu se mai statea pe scaun. Oamenii lucrau la computere si in timpul asta alergau pe o banda rulanta.
    O serie intreaga de alte joburi de birou, toate se faceau alergind. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu am vazut niste incaltaminte care reproduce mersul omului (nu de la munte :) pe teren natural. La cat costa, mi-am zis ca mai bine merg desculta din cand in cand. Tot pe teren cu instabilitate naturala, ca sa ma exprim ca in reclama. Oricum, pe papuci, pe bicicleta, pe banda, desculta pe pietre, locul computerului e pe birou. Sa ma astepte!

    RăspundețiȘtergere